Skip to content

Julkalendern – en tradition i tiden

05/12/2011

Av: Elisabet Sjölund

Det är advent, vi tänder ljus och julkalendern dyker upp i diverse skepnader: den klassiska papperskalendern med perforerade luckor, den med choklad av varierande kvalitet och prisklass, den på tv och radio, och kanske den som man själv fyller med presenter. SJs kalender rabatterar tågbiljetter till ett utvalt resmål per dag fram till jul. SVT sänder kortfilmskalender och på internet finns en rad alternativa kalendrar att följa.

Formatet känns just nu om möjligt mer efterlängtat än någonsin och inte bara för att det lackar mot jul. Kalendern tillgodoser flera behov, trender och och tendenser:

  • Du behöver inte välja: En lucka per dag, varken mer eller mindre. En present, ett resmål, en bild. Årets julklapp enligt HUI; matkassen, skulle också med lite fantasi kunna ses som en julkalender – särskilt om man får en kasse om dagen.
  • Du får lite av spelets spänning – vad döljer sig bakom luckan?
  • Du får berättelsen: Storytelling – så aktuellt och viktigt.
  • Du hinner: För en tid sedan skrev jag om det portionsförpackade och hur novellen som litteraturformat fått ett uppsving på sistone. Kanske är det drivet av våra allt mer splittrade liv, späckade av möjligheter och krav på att hinna lite av allt; ”alltid-på-väg”- mentaliteten som även manifesterar sig i de koncentrationssvårigheter som Elin Åström Rudberg tog upp i sitt inlägg häromveckan. Det begränsade formatet vinner mark och här passar julkalendern in perfekt.

Svårigheten är bara att välja vilka av alla kalendrar man nu ska följa…

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: