Skip to content

Vad är det naturliga?

14/11/2011

Av Elin Åström Rudberg

“Bara naturliga ingredienser”. “Naturligt framställt”. Uttryck som dessa är vanliga överallt i dag, kanske framförallt vad gäller mat och livsmedel men även inom många andra områden i samhället. Vi omfamnar det naturliga i dag; inget är mer positivt än något som är naturligt. En produkt definieras som naturlig framförallt mot bakgrund av vad den inte är. Det betyder att den inte är onaturlig, artificiell och den inte innehåller konstiga ämnen som man inte förstår sig på. Det betyder även att den är ofarlig att förtära, ha på sig eller smörja in sig med.

Samtidigt kan man fundera på vad exakt det naturliga är? Är synen på det naturliga något konstant som aldrig förändras? Troligtvis inte. Vi behöver bara gå tillbaka ett tiotal år i tiden för att hitta helt andra ideal som ofta går på tvärs med vad vi i dag uppfattar som det vanligast förekommande (t ex att det naturliga i princip alltid är något positivt).

I en studie om hur människor ser på förpackningar i dagligvaruhandeln som NINE nyligen genomfört frågade vi respondenter från flera europeiska länder om vad begreppet naturligt betyder för dem. Det mest intressanta med svaren är att det är svårt att urskilja en röd tråd. Visst dyker uttryck som “inga tillsatser” och “ingen plast” upp, men annars spretar svaren lite åt olika håll. En gemensam och tydlig uppfattning saknas men de flesta är överens om en sak: det naturliga är något bra.

En intressant understreckare i Svenska Dagbladet; “Romantiserad bild av naturlig mat“, anspelar på detta tema.  Visserligen är den skriven 2009 men innehållet känns fortfarande aktuellt. Författaren, Sarah Vinterlycka som är doktorand vid Linköpings Universitet, skriver bland annat om margarin som ett exempel på en utskälld och konstgjord matvara som står i kontrast mot smör som är den äkta och naturliga varianten. Men hur produceras då smöret? “Det är ju inte precis så att det kommer direkt ur kon alldeles av sig självt, utan dess tillverkning kräver ganska stor mänsklig och teknologisk insats”, skriver artikelförfattaren. Jag tycker detta är ett intressant exempel som blottlägger den dominerade synen på det naturliga i motsats till det onaturliga. Vi har lätt att identifiera det som tydligt uppfattas som onaturligt men när vi skärskådar det som uppfattas som naturligt, då är det svårare att hålla isär begreppen. Att veta exakt när och varför en specifik produkt är naturlig är inte så lätt.

“Allt är naturligt” säger en bekant till mig finurligt och även om jag inte håller med honom helt och hållet har jag svårt att argumentera emot. Allt runt omkring oss kommer ju från jorden på något sätt. Och då är det väl naturligt. Eller?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: