Skip to content

Nyväckt intresse för självförsörjning

03/11/2011

Av Elin Åström Rudberg

För några dagar sedan ramlade jag över två intressanta “magasin” som på många sätt är olika varandra men även väldigt lika. Den första är en nystartad tidning och webbplats, “Make Shift: a journal of hidden creativity” som samlar massvis med exempel från hela världen på det man brukar kalla för “DIY-culture” (Do It Yourself culture). Det handlar om människor som på olika kreativa sätt skapar egna lösningar och innovationer på problem, stora som små.

Make Shift profilerar sig som en slags global berättare; man visar inte enbart coola högteknologiska lösningar från västvärlden, utan från jordens alla hörn. Det kan handla om “företagskollektiv” i USA som lånar, återanvänder och förändrar alltifrån gamla affärsmodeller till fysiska modeller och produkter. Eller hur allt-i-allo-reparatörer i Burma improviserar och innoverar för att skapa egna verktyg på en marknad som kännetecknas av knappa resurser.

Några dagar senare hittade jag en sympatisk liten tidning på svenska som väckte mitt intresse. Det var tidningen “Åter” som i princip lär ut praktisk självhushållning. På deras hemsida finns även ett vad det verkar sjudande forum där medlemmar ställer frågor och diskuterar allt ifrån hur man tovar egna vantar till hur man odlar cideräpplen. Enligt deras redaktör, Petter Bergström, har webbforumet cirka 20 000 medlemmar och de senaste åren har man haft ett stadigt tillflöde av nyregistreringar.

Båda dessa exempel visar på ett nyväckt intresse för självförsörjning. Eller, om inte så radikalt, åtminstone en längtan efter enkla och jordnära lösningar på problem, och gärna lösningar med historiska rötter. Ett slags återupptäckande av gamla vanor och praktiker som anpassas något till det moderna livet. Man skulle kunna se det som bara ytterligare ett symtom på autenticitet-kramandet i dagens högteknologiska samhälle; det är lite kul att “husmorstips” som har funnits med i varenda nummer av Allers i decennier, nu har blivit hippt.

Så hur ska man tolka detta? Är det bara en ytlig strävan efter en statusfylld livsstil (att stoppa sina egna strumpor är häftigt, inte snålt) eller finns det ett genuint intresse för att leva mer resurseffektivt? Det finns nog inslag av båda drivkrafterna i denna trend, men på sikt tror jag att Do it Yourself kulturen i olika former är här för att stanna just eftersom den erbjuder ett sådant tydligt avbräck från den ytliga och globaliserade kultur som vi har blivit vana vid.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: