Skip to content

Automaternas historiska rötter

04/10/2011

Av: Elin Åström Rudberg

Min kollega Åsa Jonsson skrev ett inlägg förra veckan där hon insiktsfullt noterade en ökning av automater som säljer alla möjliga sorters varor. Glöm den traditionella godisautomaten på tunnelbane- och tågperronger, nu kan man köpa alltifrån högkvalitativ nybakad pizza till böcker i automater. Och visst passar automaterna en urban och modern livsstil där kraven på tillgänglighet har ökat i takt med att livet i storstaden har blivit allt mer tidspressat.

Men många till synes moderna fenomen har historiska rötter, så även dagens högteknologiska automater. I en fantastiskt fin fotobok, Perspektiv på Stockholm, hittade jag följande exempel på automater och snabbmat, ett av dem redan från 1906!

“Grillad korv på 22 sekunder”. Varmkorvs-automat utanför centralen i mitten på 50-talet. Känns avancerat, men å andra sidan åkte människan till månen bara något årtionde senare.

Sveriges första automat för varm mjölk öppnade 1906. Två herrar och avnjuter varsin kopp.

Smårgåscentralen 1923 använde bara “prima råvaror”. Dagens motsvarighet brukar kallas för “food trucks” och är precis som den här vagnen mobila och lättåtkomliga för storstadsbor. Smörgåscentralen gick dock inte att följa på Twitter.

Varm mat på Mälartorget någon gång i början av 1900-talet.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: