Skip to content

Automater vinner terräng

30/09/2011

 Av Åsa Jonsson

Hur och när vi handlar alla möjliga typer av produkter förändras allt mer – ofta vill vi att det ska gå snabbt och lätt att få det vi vill ha. Således talar tidsandan för den gamla hederliga automaten som fler och fler företag dammar av och använder på nya och spännande sätt som passar dagens konsumenter.

Den här automaten förde genast tankarna till hur jag handlade godis som barn: Enligt mina tydliga instruktioner fyllde kioskbiträdet en liten papperspåse, med prickar på, “Tre bananer, två geléhallon, fyra djungelvrål, två svampar. Hur mycket har jag handlat för nu?” Och godisarna hade styckpris istället för kilopris.

Det var den här enkla men smarta automaten som framkallade barndomsminnet på min semester i Valencia i somras.

På flera platser i Europa har det kommit så kallade mjölkautomater. I vissa länder som Litauen och Frankrike är de redan väletablerade, medan de i andra länder som Estland sätts ut på prov. Antingen så köper man färdigbuteljerad mjölk eller så tar man med sig egna tomma flaskor eller kannor för påfyllning. Mjölken är opastöriserad och kommer direkt från bondgården.

Frankrike

Ljubljana, Slovenien

I pizzans hemland Italien har man skapat en automat som ska erbjuda pizza, bakad på råvaror av högsta kvalitet på 2-3 minuter. Automaten distribueras av Let´s Pizza  och i Sverige kommer de första placeras ut under oktober. Toppingen väljer man själv och priset för en 2,5 minuters pizza kommer ligga runt 50 kronor .

“…pizzan bakas från grunden med ekologiskt mjöl och färska råvaror importerade från Italien. Automaten består av totalt 3 000 delar, däribland 40 sensorer och 30 små motorer. Själva pizzan gräddas i ultraviolett ljus.” Läs mer på Metro.

En sorts portabel kaffeautomat, nybryggt kaffe i bag-in-box, lanserades tidigare av Cupcake STHLM. Den håller 15 koppar kaffe och ska hålla sig varmt i tre timmer. Tillbehör; muggar, mjölk, servetter etc medföljer och förpackningen ska vara helt återvinningsbar. Läs pressreleasen i sin helhet på Mynewsdesk.

Grönsaksodlare och bönder måste ändå vara de som var först med sina “automater”. En liten självservicebod på gården fylld av tomater, kål, gurka, ägg osv och en bössa där man lägger sina pengar beroende på vad man tar.


Läs även andra bloggares åsikter om ,

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: