Skip to content

Porträtt är framtidens statussymbol

27/09/2011

Av Elin Åström Rudberg

Jag läste nyligen United Minds rapport om 80-talistgenerationen. Boken är till stor del ett frossande i nostalgi; här nämns allt från listor över hitlåtarna som 80-talisterna kommer ihåg till traumatiska omvärldshändelser som satt sig på 80-talisternas näthinna; exempelvis Nirvanas “Smells like teen spirit” och tsunamin 2004. Men författarna kommer också med en del intressanta poänger. De kallar bland annat 80-talisterna för “nätnarcissister” och syftar på att de skamlöst exponerar hela sitt privatliv på sociala medier och i bloggar, ibland med stor framgång som följd.

Kenza och Tyra Sjöstedt är bra exempel på detta, unga tjejer som trots (eller på grund av?) att de bara skriver om kläder, smink och dåliga TV-program driver några av Sveriges mest välbesökta bloggar. Men Kenza och Tyra är undantag; de allra flesta får nöja sig med att den närmaste vänkretsen läser statusuppdateringar eller blogginlägg. För idag kan alla lägga upp inlägg och bilder som speglar ens liv och ambitioner på nätet.

Jag tänker på den narcissistiska unga generationen under ett samtal med en vän häromdagen. Han berättade om en bekant till honom som arbetar som konstnär. “Kul”, sa jag “och vad gör hon förutom att vara konstnär”? För jag har i princip aldrig träffat en ung konstnär som helt och hållet lyckas leva på sin konst. Men min vän berättade att den här tjejen visst kan försörja sig på konsten, hon målar mest porträtt i olja. Han hade själv blivit erbjuden att bli avmålad men ryggade tillbaka för prislappen på 60 000 kronor.

I nästa sekund slås jag av insikten: det är klart att det går att försörja sig på att måla porträtt idag. Det ligger ju exakt i linje med den framväxande narcissismen; varför skulle jag skämmas för att ha ett porträtt av mig själv på väggen hemma? Det är ju den perfekta symbolen för framgång i livet. Det andas dessutom “old money” och romantisk nostalgi; tänk burgna familjers gods för 100 års sedan där porträtten över levande och döda familjemedlemmar hängde tätt på väggarna.

När nätet har blivit bland det mest icke-exklusiva som finns, krävs det något mer för att stå ut från massan. Alla kan lägga ut bilder på sig själva på Facebook, men det är bara en framväxande elit som har råd att låta sig bli avmålade i olja på duk. Mot bakgrund av detta borde alla konstnärer som kan måla fina oljeporträtt gå lysande tider till mötes.

Vad blir status i framtiden? Porträtt såklart!

Se även “Stockholm’s Emerging Realist Generation” sida på Facebook.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: