Skip to content

Konsumentdriven musikdistribution på frammarsch!

15/09/2011

Av Åsa Jonsson

Prince släppte sitt senaste album 20Ten via tidningen Daily Mirror och Daily Record förra året. Orsaken var att han anser att “internet är helt ute” och jämför det med MTV “som en gång var hippt för att sedan bli omodernt”.

Distributionsvägarna för att sprida, och försöka tjäna pengar, som musiker och skivbolag blir fler och fler:

Koder på drycker som ger gratis nedladdning av en låt, tex Petters samarbete med Loka: Petter featuring Loka.

Mamia Music kombinerade musik med mode och samarbetade med svenska juvellerarduon Yvone Christa när de skulle lansera svenska exporten Sheri. Ett USB-minne innehållande debutalbumet “First Sign” integrerades i en berlock med tillhörande kedja och såldes i limiterad upplaga i Yvone Christas butiker.

”Det här är ett nytt, kreativt sätt att lansera musik på. Vi vill möta Sheris målgrupp i deras vardag och anser att det krävs nya sätt för musikbranschen att nå ut till nya målgrupper, vilket är anledningen till att vi tagit fram denna idé”, säger Frank Bonn, VD på Mamia Music i en pressrelease publicerad på ‘Mynewsdesk’. Läs den i sin helhet här.

I augusti valde Björk att släppa sitt nya album Biophilia som en app för Iphone och Ipad. När man öppnar den första gången leds man in i Björks elektroniska tredimensionella universum, guidad av David Attenborough som förklarar hur man ska orientera sig och vilka möjligheter som finns. Man får en gratis låt när man laddat ner appen, sedan få man betala om man vill få tillgång till fler. Just nu ligger det tre tända stjärnor (låtar) i galaxen och fler kommer tändas allteftersom.  Man får en multimediaupplevelse och varje låt innebär interaktiv utforskning på olika nivåer. Läs mer om albumet här.

Även sätten vi konsumerar musik förändras. Vi vill ha nytt oftare, är otrogna och rastlösa lyssnare och vill skapa våra egna spellistor. Vem vill köpa ett helt album när man kanske bara gillar en låt? Med de sociala medierna, som tex Facebook, har det även uppstått snabba, enkla sätt att dela och tipsa varandra om ny musik.

En av skaparna till  Viral Music List, Andreas Ahleniusen, säger att de hittills upptäckt 25 miljoner delningar av länkar till låtar, album och artister på Spotify enbart från Facebook, och då är en stor del av användarna fortfarande bara i Sverige. Viral Music List är förövrigt en hemsida där man gör topplistor baserat på vilka Spotify-låtar som sprids mest på Facebook, till skillnad från topplistor som baseras på antal flest sålda singlar och album.

I ett pressmeddelade från Ifpi 12 augusti meddelar man att den digitala musikförsäljningen för första gången gått om den fysiska i Sverige, som har gått ner med hela 33,1 procent. Men samtidigt som internet har gjort musiken mer lättillgänglig så har den också blivit fysiskt ogripbar, vilket har gjort att det har blivit en motreaktion där vinylskivorna fått ett uppsving. Trots att vinylförsäljningen står för endast 1 procent av den totala musikförsäljningen så har den, bara under året, ökat med 115,4 procent.

I Sverige finns det idag bara en person som tillverkar vinylskivor; Kalle Viktor som har sin tillverkning i Urshult, Småland. Där har han pressat skivor på heltid, sedan fyra år tillbaka, åt bland annat Teddybears Sthlm, Håkan Hellström, Anna Ternheim, Johnossi med flera. I SJ:s Kupé nr 7 2011 kan man läsa mer om Kalle och hans vinyltillverkning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: