Skip to content

Budskap i det offentliga rummet

22/08/2011

Av Åsa Jonsson

I söndags  förra helgen avslutades riksteaterns internationella gatukonstevent Art of the Streets 2011, där några av världens mest intressanta gatukonstnärer inspirerade med bla workshops, föreläsningar, livemålning, battles och filmvisning.  Stockholms stad stoppade reklamaffischerna för eventet men det drog ändå ca 6000 personer, en rekordsiffra. Här kunde man se tex Blue, som ofta kombinerar graffitin med performance och elektronisk musik, utföra en livegraffiti.

Verk av Blue

Debatten kring huruvida gatukonst är en konstform eller inte, ska vara legal eller inte, uppviglar till kriminalitet eller inte är ständigt pågående och det är många som vill göra sin röst hörd. Tex lärare som inte får undervisa i eller om graffiti, då Stockholms policy som antogs 2007, förbjuder allt som “kan väcka intresse för klotter”. Sossarna i Stockholm förordar legala väggar och ett regelverk, medan Moderaterna vidhåller sin nolltolerans.  Det doktoreras i ämnet både ur konstvetar- och kriminologiperspektiv. Personligen blir jag mer provocerad av fula annonser och rörlig media som vill locka till konsumtion i det offentliga rummet och som stör stadsutsikten, något jag definitivt inte valt själv, än gatukonst.

Gatukonsten har på senare tid blivit  finkultur och verk ställs ut på gallerier (tex i våras visades Ruskigs verk på galleri Couture) och går för ansenliga summor på auktioner runt om i världen. Senast i maj såldes konst av den världsberömde Banksy av Lauritz i Stockholm och hans verk byter ägare för miljoner. Bland de svenska konstnärerna kunde man se Akay (började sin karriär som konstnär på 1980-talet och skapade den påhittade ideologin Akayism), Peter Baranowski (ibland kallad “Klisterpeter”) och Nug (Magnus Gustafsson) som gjorde stora rubriker och ålagts betala skadestånd till SL då han gjorde videoverket Territorial Pissing som elev på Konstfack. Till och med den 18 september i år ges den första stora gatu-utställningen  “Walk this way” i staden Køge på Själland, Danmark och arrangeras av KØS. KØS är Danmarks “specialmuseum” för konst i det offentliga rummet och har funnits sedan 1977.

Banksy

När man talar om gatukonst tänker många på just graffiti men gatukonst är ett långt vidare begrepp. Stickkontakt har prytt gatorna genom att sticka in tex bänkar, lyktstolpar och i detta “mjukare” utförande är det en mer accepterad och oförarglig form av gatukonst.

Stickkontakt

The Little People Project” lämnar miniatyrmänniskor på olika platser i olika konstellationer framförallt i London.

The Little People Project

Ge er ut på gatorna och spana, titta uppåt, neråt, åt sidorna, zooma in och zooma ut så kommer ni säkert upptäcka något väldigt olagligt, spännande, roligt, vackert eller kanske väldigt fult!  För de som bor i Stockholm anordnar Tobias Barenthin Lindblad gatukonststadsvandringar i egen regi.

Nedan kan ni se bilder av gatukonst som hittats på nätet och sådan jag tagit hemma eller på resande fot.

Jan Vormann

Kelly Goeller

Aten

Budapest

Gatukonstvandring i Stockholm 2007

Milano

New York

Stockholm

Valencia

Se även:

www.gatukonst.se

www.betongliv.com

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: