Skip to content

För enkelhetens skull

17/08/2011
tags:

Av Elisabet Sjölund

Vi återkommer till strävan efter det enkla här på Consumerinsight.se. Elin Åström Rudberg nämner i sitt senaste inlägg bl.a. nya livsstilsmagasin med fokus på hjälp för moderna människor att leva ett enkelt och effektivt liv. Åtråvärda tips i tider av informations-, tjänste-, och produktöverflöd och den samtidigt gnagande medvetenheten om miljöhot och behov av att leva på ett mer uthålligt sätt.

Men kan man kombinera det enkla och det resurseffektiva?

I Sverige blir sommaren och semestertiden en period med extra fokus på det enkla och primitiva livet. Sommarvädret, ljuset och ledigheten tillåter konsumenter att prioritera ned bekvämlighet till förmån för de känslor av tradition, nostalgi, och frihet som för många associeras med stugor på landet, naturhamnar och camping. Att komma närmare naturen är för många synonymt med att leva enkelt.

Utan tvekan kan sommaren vara ett tillfälle att reflektera över vilka vardagsbekvämligheter man faktiskt skulle klara sig utan, hur mycket yta man egentligen behöver att leva på och vad man kan tänka sig att prioritera bort.

Samtidigt är det ofta där, på landet och i båten, som man tummar på det där med sophantering (förutsättningarna finns inte riktigt där), konsumerar produkter med större miljöbelastning (mer praktiskt), man köper en shabby chic-byrå på aktion; visserligen begagnad men absolut onödig och med behov av lite ny färg och först lite avlutning (så charmigt och resurseffektivt att köpa second hand).

På lantställena, i juli, köps kanske färre hemmabiosystem och märkesjeans men fler begagnade möbler, mer lådvin (som kanske hjälper till att öka toleransen för det primitiva livet), fler och smartare grillprylar och mer bensin till småbåtar, vattenskotrar och gräsklippare. Den moderna människans behov av att konsumera hittar nya vägar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: