Skip to content

Spaning från New York: nya grepp inom miljö och etik

13/07/2011

Ett kort inlägg innan vi försvinner på semester några veckor (men kanske lägger vi upp intressanta spaningar från Gotlands landsbygd, Kristianstad eller spanska solkusten under sommaren). Vi är tillbaka i början av augusti igen.

I ett läge då många amerikanare fortfarande oroar sig över den ekonomiska utvecklingen så fortsätter amerikanska företag att satsa på olika initiativ inom etik och miljö. Ett par intressanta exempel från New York som jag nyligen spanade in:

Hipster modekedjan Urban Outfitters satsar på sin Urban Renewal Line, där de tar tillvara på gamla kläder, syr om dem lite och säljer dem igen. En smart idé som också känns bra ur ett resursperspektiv. Här en bild från Broadway på upper west side.

Omåttligt populära Tom’s Shoes ordnar event tillsammans med Whole Foods vid Columbus Place, två företag som matchar varandra vad gäller uttalat intresse för socialt ansvarstagande och miljöhänsyn . Tom’s Shoes, som för varje par skor som säljs skänker ett par skor till en person som inte har råd att köpa ett par själv, utvidgar dessutom sitt koncept till solglasögon. Samma koncept, en ny produkt. De säger själva att de inte längre är ett skoföretag utan ett ”one for one” företag och det är en intressant utveckling.

Made today (Gone today), ett vad det verkar schysst och rättfram initiativ från den stora snabbmatskedjan Pret a Manger i USA. De ger den mat som blir över till hemlösa i New York varje dag. Logiska initiativ som detta går hem hos de flesta konsumenter eftersom det är tydligt på vilket sätt det gör nytta. Jag gillar särskilt avslutningen: “It’s the right thing to do“.

Av Elin Åström Rudberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: