Skip to content

Det rör på sig

25/05/2011

Jag tillhör gruppen som tycker att utomhusätande förgyller måltiden och livet. Huruvida det är nostalgi från fikastunderna på skogsmulle, för mycket inomhusarbete vid datorskärmen/skrivbordet eller dåligt bordsskick som är huvudanledningen är oklart men utemat rockar. En viss planering krävs dock för den konventionella picknicken med medhavda smörgåsar, salladsburkar, termosar och annat – vissa typer av mat är dessutom inte anpassade för picknickkorgar.  Det spontana utomhusätandet tarvar hjälp utifrån.

Länge fick den spontana utomhuskonsumenten nöja sig med varmkorv, hamburgare eller möjligtvis servicebutikernas utbud av färdigpackade smörgåsar. I Malmö har falafel också varit ett viktigt inslag ett tag men generellt sett var urvalet begränsat.  Mycket har dock hänt i takt med att allt fler intar måltiderna i det publika rummet.

Wraps, bagels, dumplings och andra nyare snabbmatskoncept utmanar de traditionella take-away-köken och dagligvarukedjorna inrymmer allt oftare avdelningar för ”convenience”-konsumtion; praktiska produkter att ta med och äta direkt.  Nu ser vi dessutom små uppstickare på temat äta ute och spontant: de mobila miniköken.

Allans och Fallans Våfflor – ett mobilt våffelkök som man kan stöta på vid Nytorget på Södermalm under helgen är ett exempel. Allan och Fallan säljer våfflor som gräddas vid den hemmakonstruerade vagnen; våfflor som tillagas enligt hemligt recept. Gulaschvagnen, även den ett hemmabygge som bland annat erbjöd besökare på Konstfacks Julmarknad värmande gulasch med tillbehör i december 2010 är ett annat exempel.

I New York är trenden med mobila kök mognare och finns i bredare skala. Ombyggda lastbilar som inhyser riktiga kök; gourmet vans, pryder stadsbilden och erbjuder schysst mat till humana priser. Var i grannskapet din favoritmat befinner sig just idag kan du ta reda på genom att till exempel följa den med en iPhoneapplikation.

Det är något spännande med det dynamiska i maten som kommer på besök. Kanske förstärks känslan av att man bör passa på; det här är inte för evigt. Det blir något av en happening; som när cirkusen kommer till stan och påminner lite om glassbilen som på min gata drev man ur huse; kanske egentligen mer för att bilens ankomst var en händelse som samlade grannarna på gatan än för själva päronisglassens kvalitet eller pris…

… och så till sist; en tanke om själva kuvertet hos den mobila minikrogen; förpackningen: den allt mer dynamiska take-awayscenen öppnar för spännande utveckling av förpackningar – här blir förpackningarna ju också servis. Hur ska de se ut, kännas och fungera för att den spontana utomhuskonsumentens upplevelse ska bli optimal samtidigt som de fungerar i det mobila köket, minimerar spill och utnyttjar resurser på bästa sätt? Här finns mycket utmanande och roligt arbete att utföra!

Av Elisabet Sjölund

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: