Skip to content

Var är DU?

19/04/2011

“Elisabet was at jobbet with Elin and 8 others”.

När det står att läsa på internet är det en sanning. Från att  ha varit en motsats till det verkliga livet, är internet idag i hög grad det som gör oss och våra handlingar verkliga. Genom att tagga oss fram genom vardag och fest bekräftar vi att vi inte är på låtsas. I början av året släpptes geopositioneringstjänsten Facebook Places som gör det möjligt att, via en telefon utrustad med GPS-funktion, ”checka in” och på så vis berätta var man är. Vi kan marknadsföra oss själva genom att checka in på rätt ställen och låta fler än de som ser oss på plats veta om det. Samtidigt kan vi hjälpa till att marknadsföra de platser och företag vi besöker.

Men det finns tillfällen då man inte vill berätta var man är, vad man gör och med vem. Säkerhetsaspekter och inte minst allmänna integritetsfrågor spelar roll – hur mycket vill vi dela med oss av? Med bonuskort för olika butikskedjor, busskort och en rad andra elektroniska kort registreras redan många av våra vanor och ovanor. Vi lämnar spår överallt och vi måste lita på att informationen hanteras på ett säkert och någorlunda integritetsskyddande sätt – vad annat kan vi göra? Samtidigt väcks allt oftare frågor om hanteringen av personlig information, om rätten att sätta upp kameror för övervakning vs rätten att röra sig fritt och obevakat och så vidare.

Skepsis och oro över integritetsfrågor till trots; så länge man tycker att man själv har kontrollen över spåren man lämnar är det många som glatt delar med sig. Lika bra att checka in och berätta själv, innan Storebror eller någon annan gör det. “Elisabet was at jobbet”. I dag igen.

Av Elisabet Sjölund

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: