Skip to content

Bortom ägande

14/04/2011

Någon som minns tjänster som Napster och Kazaa? Fildelningssidorna som under IT-eran i slutet av 90- och början av 2000-talet existerade i någon slags upphovsrättslig gråzon. Populära men samtidigt omdiskuterade och hatade av skivbolag och filmindustri.

Det känns som länge sedan. Jag har inga siffror, men jag antar att det inte längre är lika många som laddar ner musik och filmfiler från nätet på sin hårddisk. Och det är ganska skönt. För det första var det ju inte helt lagligt, så även vanliga människor som sympatiserade med tanken på fri fildelning, kanske kände åtminstone något litet sting av obehag när man satt där och laddade ner storfilmer från Hollywood. För det andra kunde det ju ta väldigt lång tid (en film tar timmar att ladda ner) och allt innehåll tog väldigt mycket plats på datorn.

Idag har vi tjänster som Spotify för musik och Voddler för filmer, som erbjuder en väg ut från den infekterade diskussionen om nerladdning. I USA är tjänsten Netflix otroligt populär; den startade som en “vanlig” prenumerationstjänst där man för en låg månadskostnad regelbundet får hem filmer i brevlådan (den tidigare video-giganten Blockbuster har nästan helt konkurrerats ut av Netflix och liknande tjänster. Det är helt enkelt färre och färre människor som behöver gå in på de ganska trista Blockbuster-butikerna när man känner för att titta på en film). Men även Netflix har tagit steget ut i cyberrymden och erbjuder kunder möjlighet att streama filmer.

Mot denna bakgrund är det kanske inte så konstigt att ett spanskt företag, 24Symbols, nyligen har lanserat en beta version för streaming av böcker. Den riktiga tjänsten lanseras i juni och satsningen har fått mycket uppmärksamhet både i europeisk och amerikansk media.

Framtiden tillhör således streaming av innehåll. Så frågan är, vem kommer vilja eller ens behöva äga mediainnehåll i framtiden? Och vilka andra typer av tjänster kan vi tänka oss som också bygger på streaming? Det är en spännande förändring och både konsumenter och företag kommer att behöva anpassa sig till den tekniska utvecklingen.

Läs mer på PCMag.com.

Av Elin Åström Rudberg

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: