Skip to content

Last touch-consumption

15/09/2010
tags: ,

Det kan inte ha undgått någon som intresserar sig för mat att alltfler återförsäljare inom livsmedelshandeln erbjuder hemleverans av färdigplanerade matkassar tillsammans med noggrant lämpade recept. Utöver de butiksetablerade aktörerna så har antalet företag som enbart specialiserar sig på att erbjuda denna tjänst ökat. Där finns bland annat MiddagsfridLinas Matkasse och Ecoviva som några av de mer namnkunniga, och nu senast har även receptsajten Tasteline gett sig in i leken.

Konceptet går i stort sett ut på att man som konsument ska få tid över till att laga nyttig mat och njuta av den tillsammans med familj och vänner, och slippa inhandla den irrationellt efter en lång arbetsdag. Att få maten levererad till dörren är en tilltagande trend bland folk som ställer höga krav på produkterna, men som också vill ha en miljövänlig livsstil. Många av återförsäljarna proklamerar ekologi och sundhet som argument för att nyttja just deras tjänster. Det är alltså tidsbrist, hälsomedvetenhet och miljötänkande som är drivande faktorer.

På ett liknande sätt har en annan trend blivit alltmer påtaglig, och det är något som vid första anblicken kan te sig som ett oheligt bröllop; en sammanslagning av snabbmat och Slow Food. Allt fler listiga lösningar dyker upp där konsumenten får lägga en sista touch på en i stort sett färdig måltid.

Det är måhända ingen nyhet att använda halvfabrikat och ”förädla” dem med exempelvis en sallad vid sidan av. Det som däremot blivit mer märkbart är ett större antal produkter som är anpassade för ett sista handlag, en ”last touch”. Flera producenter saluför bland annat en färdig pizzadeg, ofta tillsammans med en nätt burk tomatsås. I stället för att handla på den lokala pizzerian på grund av tidsbrist, för att sedan känna sig både onyttig och oduglig, får konsumenten en möjlighet att enkelt baka en hemlagad middag. Dessutom får man möjligheten att aktivt göra något trevligt tillsammans, då var och en kan lägga på den fyllning som man behagar ha på sin bit, men ändå dela samma måltidsupplevelse.

Symptomatiskt nog har de flesta rätterna av detta slag en air av Italien över sig. Det kan mycket väl vara så att det är illusionen om Medelhavsländernas inställning till måltiden som appellerar: Stora familjemiddagar, rena råvaror, rustik presentation och en genuin kärlek till smakrik mat. Det senaste tillskottet i kategorin ”gör-det-själv-måltider” är Felix FörbeRätt och Findus Familjekök, även där har man sneglat söderut och valt Medelhavet som tydlig inspirationskälla.

Den här formen av semi-matlagning tar konsumenten närmare matlagningens kärna. Nu kan alla åtminstone få ett smakprov på hur det är att vara en konnässör och mästerkock – utan att behöva ha en massa disk och köksavfall att ta hand om. Det är helt enkelt enkelheten förpackad på ett nytt sätt.

Av Leszek Bonikowski, No Picnic

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: